دندانپزشکی اطفال

دندانپزشکی اطفال

آموزش و مراقبت از دندانهای شیری از همان سالهای اولیه رویش این دندانها در دهان بایستی آغاز شود.
در سن 6 سالگی پیشنهاد می شود معانیات دندانی 6 ماهه توسط دندانپزشک به جهت پیشگیری از پوسیدگی دندان های دائمی در حال رویش صورت گیرد.
در صورتی که دندانپزشک شما صلاح بداند، پوشاندن یا سیل کردن شیار سطح جونده دندانهای دائمی که عملی بدون درد و بی نیاز به تزریق بی حسی است به شما پیشنهاد داده خواهد شد.
اولین دندانهای دائمی در 6 سالگی در دهان ظاهر می شوند و  به جهت اینکه تمیز کردن آنها برای کودکان در این سن مشکل است و از طرفی در این سن دارای شیارهای عمیقی نیز  می باشند لزوم  پوشاندن این شیارها تأکید می شود.
از سن 6 تا 13-12 سالگی تمامی دندانهای شیری خواهند افتاد که تا این سن نگهداری دندانهای شیری به جهت حفظ فضای دندانهای دائمی و نقش آنها در تغذیه مناسب و اعتماد به نفس کودک، توصیه می شود.

اهمیت حفظ دندان شیری
عقیده عمومی بر این است که دندان‌های شیری به خاطر عمر کوتاهشان اهمیت چندانی ندارند، اما واقعیت غیر از این است.
دندان شیری غیر از سه وظیفه مهم جویدن، صحبت کردن و زیبایی که برای دندان‎های دائمی نیز وجود دارد، چند وظیفه‌ی مهم‎تر نیز دارد. ابتدا اینکه زیر هر کدام یک از دندان‌های شیری یک جوانه دندان دائمی وجود دارد که فضای کافی برای رویش آن دندان از سوی دندان شیری حفظ می‌شود. دیگر آن که هر کدام از دندان‌های دائمی از ریشه دندان‌های شیری به عنوان راهنما استفاده می‌کنند تا در مسیر اصلی رویش خود قرار گیرند و در مکانی مناسب رویش پیدا کنند که اگر چنین نبود حتماً بهم ریختگی و اختلال در مکان و مسیر رویش دندان‌های دائمی اتفاق می‌افتاد و سوم آن که دندان‌های شیری وسیله‌ای کمکی برای تمرین مسواک و رعایت بهداشت و کسب مهارت در حفظ سلامت دندان‌های دائمی است. همچنین، از دست رفتن دندان شیری صدمات جبران‌ناپذیر روحی برای کودک بخصوص در دوران تحصیل دارد.
بخش زیادی از بهم ریختگی‌ها و نامرتبی دندان‌های دائمی به علت زود از دست رفتن دندان‌های شیری اتفاق می‌افتد. پس می‌توان گفت سلامت دندان‌های دائمی در گرو حفظ و نگهداری و سلامت دندان‌های شیری است. بنابراین مراقبت‌هایی که برای دندان‏‎های دائمی لازم و ضروری است مانند مسواک زدن به موقع و صحیح، استفاده از نخ دندان و همچنین معاینات دوره‌ای مکرر و منظم باید با دقت بیشتری برای دندان‌های شیری نیز صورت بگیرد.

فضانگهدار
دلایلی برای از دست دادن زودهنگام دندان شیری وجود دارد، اما فارغ از علت از دست دادن زودهنگام دندان شیری، باید به حفظ جای خالی آن و فضای قوس دندانی اقدام شود تا اطمینان حاصل شود دندان های دائمی جایگزین آن در موقعیت درستی بیرون خواهند زد. در صورتی که یک دندان شیری مدت زیادی است که از دست رفته، این خطر وجود دارد که دندان‌های دیگر نیز به علت عدم پشتیبانی درست لق شوند. در چنین شرایطی دندان‌های لق شده ممکن است به سمت فضاهایی حرکت کنند که متعلق به دندان‌های دیگر است.
دندان‎های دائمی اگر توسط دندان های شیری به موقعیت درست هدایت نشوند کج شده یا نهفته می‎مانند. در صورتی که زمان بیرون زدن دندان های دائمی از لثه نزدیک باشد، ممکن است نیازی به استفاده از فضانگهدار وجود نداشته باشد اما در صورتی که هنوز زمان زیادی تا بیرون زدن دندان‏های دائمی مانده باشد، باید برای مشخص شدن نیاز به فضانگهدار با دندان پزشک صحبت کنید.
عصب کشی دندان شیری :
عصب کشی دندان یک درمان مؤثر برای رهایی از درد دندان و حفظ دندان‌هاست. بسیاری از افراد تصورمی‌کنند دندان های شیری دارای عصب و ریشه نیستند اما لازم به ذکر است که دندان های شیری همانند دندان های دائمی دارای عصب و ریشه بوده و در صورتی که پوسیدگی، عصب دندان را درگیر کند نیاز به درمان‌های عصب کشی در این زمینه مطرح است. در صورت عدم انجام درمان های عصب‌کشی در دندان‌های شیری امکان ایجاد آبسه در این دندان‏ها وجود دارد و به دلیل وجود جوانه دندان‌های دائمی در زیر دندان‏های شیری احتمال آسیب و اختلال در تکامل این دندان‏ها وجود دارد. بنابراین در صورت درگیری عصب حتماً باید درمان عصب‌کشی در مورد آن‎‏ها انجام شود.

.